Savjet

Opis turkmenskih planinskih ovaca i njihov način života, čime se neprijatelji također hrane

Opis turkmenskih planinskih ovaca i njihov način života, čime se neprijatelji također hrane


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Planinski turkmenski ovan također se naziva Ustyurt i Kopetdag. Vrsta je podijeljena u tri skupine prema području rasprostranjenosti: kazahstanski (najbrojniji), turkmenski i karakalpački (gotovo u potpunosti nestali). Vrsta je otkrivena 1830-ih, opisana 1850-ih, a već u drugoj polovici 20. stoljeća planinske su ovce bile na rubu izumiranja zbog krivolova i snažnih gospodarskih aktivnosti na svojim staništima.

Izgled

Stanovnici Kazahstana i Turkmenistana planinskog ovna nazivaju "arkar". Rijetka vrsta u procesu istraživanja ubrajala se ili u muflone ​​(azijski rod ovnova), a zatim u urijale (planinski ovnovi Ustyurt). Odavde su dolazila različita imena vrste: "muflon ustjurt", "planinska ovca ustjurt", "transkaspijski urial". No, studija genotipa koju su proveli Kazahstanci 1990-ih potvrdila je pripadnost turkmenske vrste Urialu.

Turkmenske ovce su lijepe i stasite. Opis vrste dan je u tablici.

Visina grebena93-95 cm
Bojacrvenkasta ljeti, žutocrvenkasta zimi
Rogoviu mužjaka dulji od 90 cm, šuplji, spiralno uvijeni, u ženki mali, lučno zakrivljeni
Muške grudiukrašen "ovratnikom" u obliku dugog (od 30 cm), visi gotovo do mljevene vune, bijele boje od brade do prsne kosti, crne bliže trbuhu

Stanište

Turkmenska planinska ovca endemična je za sliv Aralskog i Kaspijskog mora. Glavna staništa su oštra stepska, polupustinjska i pustinjska područja Turkmenistana, Ustyurta, Mangyshlaka, Irana, Afganistana i istočne kaspijske obale.

Turkmenske se ovce, za razliku od ostalih planinskih rođaka, ne penju više od 500 m iznad mora. Preferiraju boravak na strmim padinama, teško dostupnim izbočinama, niskim stjenovitim izbočinama.

Mišljenje stručnjaka

Zarechny Maxim Valerievich

Agronom s 12 godina iskustva. Naš najbolji stručnjak za ljetne vikendice.

Planinski ovnovi odlikuju se okretnošću i pokretljivošću. Sposobni su penjati se po praktički strmim padinama, skakati s izbočina, skakati na visinu do 1 m.

Način života i ponašanje

Turkmenska vrsta je polu-sjedilačka. Redovito luta, ali ne na velike udaljenosti. U ljetnoj sezoni životinje pasu od zore do podnevne vrućine, a zatim se skrivaju u sjeni klisura. Popodne napuštaju sklonište, opet odlaze na pašnjak. Tijekom zimskih mjeseci ovnovi su aktivni cijeli dan.

Turkmenski arkari su stadne životinje. Stado se drži tijekom cijele godine, ljeti je manje jedinki, zimi ih je više. Što je stado uspješnije, to je veće. U prosjeku se sastoji od 5 grla, ali, ovisno o uvjetima postojanja, broj se može kretati od 2 do 70 jedinki.

U prirodnim uvjetima turkmenski ural donekle pokazuje teritorijalnost, pogotovo ako je ljeto vruće, broj pojilišta se smanjuje. Svako se krdo hrani na određenom području, koje uključuje nekoliko pašnjaka, skloništa i pojilišta. Kretanje krda unutar svog teritorija usmjerava vođa - najjači mužjak ili najstarija ženka. Životinje se strogo kreću rutama, što je rezultiralo time da je tijekom godina područje bilo pokriveno mrežom staza za ovce.

Što oni jedu?

Hrana turkmenskih ovaca je raznolika, uključujući više od 80 vrsta pustinjskih i polupustinjskih biljaka.

Prehrana se mijenja sezonski, a najbogatija postaje u proljetno-ljetnom razdoblju:

  • proljeće i ljeto - trave (plava trava, pero trava), šaš;
  • jesen i zima - astragalus, pelin, hodgepodge.

Povremeno ovnovi jedu lišće karagane (žuta bagrem), efedre i bordo.

Stado odlazi u pojilo od sredine ljeta do pada snijega. Zimi ovnovi dobivaju dovoljno vlage jedući snijeg zajedno s travama. U proljeće životinje dobivaju značajan postotak vlage hraneći se melemima čiji izdanci ostaju sočni do sredine ljeta. Turkmenski urijali preferiraju svježu ili malo slanu vodu.

Prirodni neprijatelji

Izolirane jedinke preživljavaju do starosti. Gotovo svi ovnovi prije ili kasnije postaju plijenom grabežljivaca. Prirodni neprijatelji turkmenskog arkara:

  1. Vuk je glavni neprijatelj vrste. Stopa smrtnosti ovnova od vučjih očnjaka u nekim je godinama na zapadu Usturta dosegla 70%.
  2. Karakal i zlatni orao srednje su veliki grabežljivci koji love novorođenu janjad, koju mogu odnijeti. Odrasli se ne boje.
  3. Gepardi. Sada je populacija ovog grabežljivca u regiji izumrla. No, ranije je životinja lovila gazele, sage i u manjoj mjeri planinske ovce.

Glavni neprijatelj turkmenskih ovaca nije grabežljiva životinja, već čovjek. Krivolov je stavio vrstu na rub izumiranja.

Razmnožavanje i potomstvo

Planinski ovnovi spolnu zrelost postižu do 2,5 godine starosti. U ovoj dobi ženke su već spremne za parenje, a mužjaci sazrijevaju do 4-6 godina da bi mogli podnijeti suparnike. Ali ako se populacija značajno smanji, stado postane malo, tada mladi muškarci počinju sudjelovati u bitkama za ženke i vodstvo u grupi, iako njihovo neiskustvo negativno utječe na sudbinu potomaka.

U prosjeku 70% janjadi ugine prije nego što navrši godinu dana. A u stadima na čelu s mladim, neiskusnim mužjacima, ova tužna brojka raste na 100%. Koloteza započinje u listopadu i traje do prosinca. U prosjeku ima 2,5 ženke po mužjaku. Nakon rutiranja, mužjaci napuštaju stado zimi, hrane se odvojeno.

Jagnjenje se događa od kraja ožujka do početka svibnja. Ženka napušta stado, odlazi roditi u teško dostupnu, teško posječenu klisuru ili na terasu srednjeg sloja. Rađa 1 ili 2 mladunca.

Status populacije i zaštita vrsta

Budući da su endemske vode sliva Kaspijskog i Aralskog mora, turkmenske planinske ovce trebaju strogu zaštitu. Ekološka ravnoteža teritorija njegovog staništa također je u opasnosti. Vrsta je uključena u Crvene knjige Turkmenistana, Kazahstana, Uzbekistana, u Dodatak II Međunarodne konvencije o trgovini ugroženim divljim vrstama faune i flore. Razlozi za pad broja turkmenskih arkara:

  • slab nadzor lovnih aktivnosti;
  • krivolov;
  • uništavanje staništa kao rezultat poljoprivrednog i industrijskog razvoja;
  • promjene klimatskih uvjeta, povećana učestalost suša, smanjenje krmne vegetacije.

1978. u zoološkim vrtovima Harkov i Ashgabat, a 1990. u Alma-Ati rođena su janjad turkmenskog ovna.

U planinama Ustyurt i Mangyshlak broj vrsta se znatno smanjio, a na teritoriju Karatau i Aktau turkmenske ovce su nestale. Ako je 1960-ih na teritoriju Kazahstana bilo 5-7 tisuća jedinki, onda je od 2000-ih broj stanovnika manji od 2 tisuće grla.

Turkmenska planinska ovca zaštićena je u nacionalnom rezervatu Ustyurt, rezervatima Aktau-Buzachinsky i Karagiye-Karakol. U njemu živi 30% kazahstanske stoke.


Gledaj video: Večernje misli #02 - Neprijatelji molitve (Prosinac 2022).