Savjet

Opis somalijskog noja, razmnožavanje i prehrana podvrste

Opis somalijskog noja, razmnožavanje i prehrana podvrste


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Somalijska afrička noja, u svojoj domovini poznata kao Gorayo, odlikuje se velikom veličinom i svijetlim perjem. U prirodnim uvjetima lovci ugrožavaju stanovništvo. Interes potrošača nije samo meso peradi čija težina često prelazi 150 kilograma, već i jaja. Ova se podvrsta lako prilagođava zatočeništvu i postaje uobičajeni stanovnik farmi.

Izgled

Gorayo se s pravom smatra najvišim i najmasovnijim predstavnikom ptica. Noj doseže 2,5 metra visine, a prosječna težina kreće se od 130 do 155 kilograma, ponekad dosežu i rekordnih 175 kilograma. Ženke su teže i veće od mužjaka.

Dugi vrat i bedra, lišeni perja, sive boje. Tamno perje tijela učinkovito je u kontrastu sa sivo-bijelim repom i krilima. Tijelo ženki prekriveno je smeđim perjem. Afrički nojevi nemaju gušu i kobilicu, vrat je plastičan, mišićavi okvir prsa je slabo razvijen.

Mišljenje stručnjaka

Zarechny Maxim Valerievich

Agronom s 12 godina iskustva. Naš najbolji stručnjak za ljetne vikendice.

Glava Somalija je mala, s velikim očima i ravnim kljunom. Na tjemenu su primjetne rijetke dlake koje tvore karakterističnu povučenu liniju kose.

Nojevi ne mogu letjeti. Nerazvijena krila postaju dva prsta s pandžama ili ostrugama na krajevima. Duge, jake noge omogućuju vam postizanje brzine do 70 kilometara na sat.

Karakter, ponašanje i način života

Nojevi žive u obiteljima koje tijekom razdoblja mirovanja uključuju mužjaka i skupinu od 4-5 ženki. Tijekom sezone parenja, mužjak prihvaća druge ženke na teritoriju koji kontrolira, stupajući u borbu s natjecateljima.

U prirodi nojeve obitelji lako mijenjaju mjesto prebivališta, krećući se zajedno sa zebrama i antilopama. Rast omogućuje ptici da na velikoj udaljenosti primijeti grabežljivca koji se približava, signalizirajući opasnost karakterističnim krikom.

Vrhunac tjelesne aktivnosti događa se tijekom sati sumraka. Ptice se odmaraju noću i po podne. Kratka razdoblja dubokog sna provode se ležeći s ispruženim vratom. Većina ostatka je razdoblje drijemanja, kada ptica sjedi podignute glave, zatvorenih očiju.

Prirodna stanista

Stanište nojeva se neprestano sužava. Podvrsta Somalije česta je u Somaliji, južnoj Etiopiji, sjeveroistočnoj Keniji. Somalis ima u savanama, pustinjama, ali, ako je moguće, obitelji nojeva biraju ravničarska područja bogatija raslinjem. Prelazeći na nova područja za nastanjivanje, ptice se naseljavaju u blizini vodnih tijela.

Prirodni neprijatelji nojeva

Odrasli se razlikuju po brzini, snazi ​​i sposobni su pokazati agresiju u slučaju opasnosti. Lavovi, gepardi, leopardi postaju prijetnja nojevoj obitelji. Zdravu zrelu noju grabežljivci rijetko napadaju. Jednim udarcem ptice mogu položiti na lopatice lava. Nojeva jaja i tek izleženi potomci češći su plijen. Jaja love šakali, hijene, supovi.

Tijekom razmnožavanja ptice su posebno ranjive i spremne zaštititi spojnicu i piliće na bilo koji način. Ako noj osjeti opasnost za leglo, bez oklijevanja, napadnut će.

Što oni jedu

Prehrana somalijskih nojeva temelji se na biljnoj i životinjskoj hrani. U prirodnom staništu ptice jedu:

  • zeleni dijelovi, plodovi, rizomi drveća, grmlja, biljaka;
  • insekti;
  • gušteri i mali glodavci;
  • ostatke plijena grabežljivih životinja.

Svaki stanovnik farme nojeva trebat će oko 3,5 kilograma hrane dnevno. Somalijski nojevi nemaju zube, pa šljunak i sitni kamenčići postaju sastavni dio prehrane.

Ptice trebaju vodu. Prirodna izdržljivost omogućuje nojevima da dugo opstaju bez pijenja u prisutnosti biljne hrane. Pojilice se stavljaju u volijeru.

Razmnožavanje i potomstvo

Do treće godine nojevi dostižu spolnu zrelost. Mužjak kontrolira teritorij, područje od nekoliko kilometara, u koji ne dopušta druge mužjake, ali ženke pozdravlja. U prisutnosti natjecatelja, noj ispušta karakterističan zvuk koji podsjeća na duboko režanje, a zatim napada protivnika. Pobjednik drži teritorij i pari se s prisutnim ženkama, stvarajući par s jednim. Ženke polažu jaja u zajedničko gnijezdo, koje opremaju u produbljivanju tla. Mužjaci sudjeluju u valjenju potomaka, noću zamjenjujući ženku u gnijezdu.

Nojeva jaja narastu do 21 centimetar i široka 13 centimetara. Težina takvog jajeta je 1,5-2 kilograma. Nakon 45-50 dana izleže se 10 do 12 pilića, odgurnuvši se udovima i udarajući ljusku stražnjim dijelom glave. U novorođenih nojeva, čija je prosječna težina 1-1,2 kilograma, možete primijetiti hematom na glavi, nastao kao rezultat udarca.

Populacija i status vrste

Uzgoj somalijskih nojeva u umjetnim uvjetima omogućuje održavanje populacije čiji se broj u prirodi i dalje smanjuje.

Uz cilj očuvanja podvrsta, poljoprivrednici uzgajaju ptice kako bi dobili:

  • meso;
  • jaja;
  • koža;
  • olovka.

Nojevi se smatraju stogodišnjacima. U povoljnom okruženju neke jedinke žive i do 80 godina. Ptice odlikuju izdržljivost i dobro zdravlje.

Farme nojeva danas su sveprisutne. Ptice se mogu prilagoditi hladnoj umjerenoj klimi. Umjetni uzgoj nojeva minimalizira rizik od izumiranja populacije.


Gledaj video: Zašto nojevi stavljaju glavu u pesak? (Prosinac 2022).